ÉS L’HORA D’ALÇAR-SE I CAMINAR
Aquest any potser us sorprendrà de veure que la imatge de la Mare de Déu dels Dolors, que sempre havíeu vist dreta, està asseguda. Decidir aquest canvi no s’ha fet pas precipitadament. S’han demanat informes tècnics i s’han valorat llargament els arguments a favor i en contra d’aquesta innovació.
Cal advertir d’entrada que la imatge va ser feta asseguda i que va anar així durant tres segles, fins que a principis del segle XX la van alçar. Tota
l’estructura era dissenyada per seure. En conseqüència per posar-la dreta va caldre fer un componiment readaptant les diverses peces existents i
afegint-n’hi d’altres. Ho feren amb no massa encert.
Per salvar la imatge de la iconoclàstia l’any 1936 van desfer aquest muntatge i el van refer de forma provisional el 1939. La provisionalitat,
com sol passar, havia esdevingut definitiva i l’estabilitat de l’escultura se’n ressentia.
Tot això s’ha desmuntat i, com que les peces que es conservaven permetien de fer-ho, s’ha retornat el conjunt a la seva postura original de manera que ara treballa tal com fou concebut en origen. Les tasques tècniques han estat dirigides per destacats especialistes i esperem fer-les públiques en una sessió acadèmica en els propers mesos.
Voldríem, però, fixar-nos aquí en un altre aspecte que la recuperació de la postura original de la imatge ha fet patent: quin misteri se’ns vol fer contemplar amb aquesta figura?
Hi veiem a la mare del Senyor asseguda al peu de la creu nua. Un punt d’ancoratge que encara resta a l’esquena de la Mare de Déu ens certifica l’existència, en la postura original, d’aquesta creu sobre la que es recolzava l’esquena de Maria.
La imatge ens la presenta sorpresa i desorientada, però no estàtica. Ara que s’ha recuperat el conjunt es veu que el cos s’inclina lleugerament cap a
l’esquerra, i que separa les cames mentre que avança el peu dret. Tampoc les dues mans mantenen el mateix nivell. Ha perdut hieratisme. Ha adquirit moviment.
“Stabat mater”, ens diu l’evangeli de sant Joan. La mare s’estava dreta al peu de la creu. Però la tradició iconogràfica cristiana vol que, en desclavar el cos de la creu, Maria s’assegui per rebre en els braços el cadàver del fill.
Es tracta de la típica imatge de “la Pietat”, tantes vegades representada en l’art i que va figurar també en la processó de Badalona fins el 1931.
Cal finalment sepultar el cos. El prenen, doncs, de la falda de la mare per dur-lo al sepulcre. Aquest és l’instant que representa el misteri de la Mare de Déu dels Dolors de Badalona i d’aquí ve la seva mirada desorientada, el seu esglai…
Maria perd definitivament el cos del fill. Però no es queda asseguda.
S’aixeca per assistir a l’enterrament. Crist ja no hi és. I en aquest instant que Maria s’alça, amb ella comença a caminar l’Església. Amb tot el seu dolor i amb tota la seva glòria.
Per això quan s’acaba la processó badalonina de la passió i la mort de Jesús, aquest misteri que la clou ens avisa que som Església en marxa.
Maria fa el gest d’aixecar-se en el moment que s’ha quedat sola del tot. No espera que l’ajudin Nicodem o Josep d’Arimatea. No pretén que li manin Pere o Joan. No reclama un miracle del cel. Assumeix la seva responsabilitat i camina. En això consisteix la sinodalitat i així neix l’Església.
Com Maria i amb Maria cal que, sense esperar que els altres passin davant, ens alcem i seguim el camí.
JR
ACTIVITATS PROGRAMADES
QUARESMA
Divendres, 4 de març ( 1r dia del septenari) 19’30 h Rés de la corona dels Dolors 20’00 h Vespres i missa.
Diumenge, 6 de març
Trobada de congregacions de la Mare de Déu dels Dolors de Catalunya a Amer.
Divendres, 11 de març (2n dia del septenari) 19’30 h Rés de la corona dels Dolors 20’00 h Vespres i missa
Divendres, 18 de març ( 3r dia del septenari) 19’30 h Rés de la corona dels Dolors 20’00 h Vespres i missa
20’30 h reunió preparatòria de tots els que han de portar el misteri a les processons (indicacions i torns)
Per evitar danys personals i per dignificar la processó, la Junta va acordar que el misteri de la Mare de Déu sigui portat exclusivament per persones que hagin ingressat a la Congregació i que hagin assistit a la reunió preparatòria i a l’assaig.
Si algú vol portar el misteri però no pot assistir a la reunió, cal que abans del 15 de març es posi en contacte amb en Joan Antoja (649 80 36 47) per tal de ser inclòs en un dels torns.
Dissabte, 19 de març
Sant Josep, espòs de la Verge Maria, copatró del nostre orde.
299 aniversari de la fundació de la Congregació. No es farà cap celebració comunitària, però es prega a tots els congregants de celebrar-ho particularment.
Divendres, 25 de març ( 4rt dia del septenari) L’Encarnació del Senyor
19’30 h Rés de la corona dels Dolors 20’00 h Vespres i missa
Dimecres, 30 de març.
20’40 h Vestició de la Mare de Déu i cant del Benedicta
Es prega a tots els congregants de portar vesta
Divendres, 1 d’abril ( 5è dia del septenari) 19’30 h Rés de la corona dels Dolors 20’00 h Vespres i missa
20’30 h Celebració ecumènica de l’Akathistos
Es prega a tots els congregants de portar vesta
Divendres, 8 d’abril (6è dia del septenari)
Festa de Santa Maria al Peu de la Creu
18’15 h Rés de la corona dels Dolors
18’45 h Els escolanets sortiran pels carrers de Dalt la Vila a cantar l’Stabat mater als altarets dels set dolors.
19’15 Processó de la Mare de Déu dels Dolors pels carrers de l’entorn
Ordre processional :
Gonfanó dels Dolors Vera creu de Passió Fidels
Sibil·les, Guió gran i improperis Congregants
Misteri de la Mare de Déu dels Dolors
20’00 Vespres i missa
(Es prega a tots els congregants de portar vesta)
SETMANA SANTA
Dijous Sant, 14 d’abril
A partir de les 10’00 h Ornamentació del misteri. S’admet cera i flor (només blanca)
12’00 h Angelus cantat a la Mare de Déu dels Dolors 19’00 h Missa de la Cena del Senyor
21’00 h PROCESSÓ. La Congregació clourà la processó dels Misteris, afegint-se, de la forma acostumada, al final del seguici processional
Ordre processional de la Congregació: * Gonfanó dels Dolors
-
Les tres Maries (misteri vivent)
-
Acompanyament de fidels
-
Sibil·les
-
Novicis de la Congregació
-
Creu de Passió
-
Guió gran
-
Improperis
-
Congregants
-
Les tres creus del Record
-
Misteri amb la imatge de la Mare de Déu dels Dolors
-
Coral
Els seguici dels Dolors a la processó del 1952. Ara fa 70 anys.
Divendres Sant, 15 d’abril
12’00 h Rés de la corona dels Dolors i conclusió del septenari
Dissabte Sant, 16 d’abril. A l’església dels pares carmelites (carrer de Sant Miquel)
19’00 h Sermó de la Soledat de Maria i rés de la corona dels Dolors.
PASQUA
A causa de la pandèmia tots els actes programats queden supeditats a les disposicions legals i als consells de les autoritats sanitàries, i la Congregació pot modificar les previsions d’acord amb les circumstàncies.
Si no fos possible de fer les activitats presencialment s’intentarà fer-les telemàticament, i a través de la web de la Congregació www.dolorsbadalona.com es comunicaran els enllaços per accedir-hi.
Les persones interessades a formar part de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors poden adreçar-se a la rectoria de Santa Maria o al prior de la Congregació després de qualsevol dels actes programats.
Els ingressos de la Congregació són insignificants i just permeten el manteniment de les activitats ordinàries. Per això agrairem qualsevol aportació que permeti continuar les tasques començades de restauració de la capella.
No oblidem els germans del tercer món. Estem amb Maria al peu de les infinites creus on els seus fills, els homes d’avui, segueixen crucificats. Si voleu col·laborar amb les nostres missions de Moçambic adreceu-vos al 96 578 04 55 (convent servita de Dènia).